Ibu Ini Ambil Masa Hanya 4 Hari Latih Anak Umur 2 Tahun Berhenti Pakai Pamper

Antara perkara paling mendebarkan bagi kebanyakan ibu bapa adalah latih anak umur 2 tahun berhenti pakai pampers dan buang air kecil dan besar sendiri di dalam tandas.

Bukan mudah ya, nak latih si kecil membuang najis dan air kencingnya di dalam tandas. Tak semua anak boleh melalui fasa latihan ini dengan cepat. Ada yang lansung tak boleh buang najis bila tidak dipakaikan pampers.

Sebagai ibu bapa anda perlu sabar dan faham perkembangan anak sama ada dia sudah besedia atau belum. Jangan jadikan kejayaan anak orang lain (walaupun umurnya sebaya) sebagai kayu pengukur.

Tapi tak salah kalau nak cuba tips yang dikongsi oleh ibu bapa lain yang telah berjaya melatih anak mereka bebas pampers seperti dikongsi oleh ibu muda ini, Puan Sarah Fadzil yang hanya mengambil masa empat hari sahaja.

Hari Ke-4 Anak Dah Seronok Kencing Di Tandas
Sebagai ibu pertama kali yang melalui fasa ini, sara rasa sangat teruja nak share pada ibu baru dan pertama kali yang akan melalui fasa sama ini seperti sara!

Sara tak sangka rupanya anak anak boleh sangat rupanya potty train dalam 4 hari seperti yang sara jumpa berlaku di barat dalam Pinterest.

So sara nak share sebagai panduan pada ibu yang baru nak mencuba. Apa yang sara belajar, kerjasama suami isteri amat penting. Tak boleh hanya seorang yang bersedia.

berhenti pakai pampers

1. Berhenti pakai pampers pada hari pertama dan katakan pada dia jika nak terkencing beritahu mama. Beri anak rasa perbezaan tak pakai pampers. Beri anak rasa terkencing pertama kali dalam seluar tanpa pampers. Reaksi menangis, merengek, menjerit adalah biasa kerana anak merasakan ia perkara asing atau berbeza dari kebiasaan dia.Anak akan mula tahu “ooo terkencing tanpa pampers rasa macam ni, I need to go to toilet..” Pertama kali memang anak akan terkencing di dalam seluar selama beberapa kali . Teruskan.

 

2. Pada hari kedua dan tiga, less mess akan berlaku kerana anak mula boleh beritahu tapi kadangkala terkucil juga jika leka bermain.Tugas kita tanya setiap 2-3 jam atau mudah saja nak cam, jika anak ada minum air sebelum itu dalam 1-2 jam ajak lagi atau tanya lagi.

3. Ketika anak bangun dari tidur, terus bawa ke tandas kerana biasanya anak memang akan kencing ketika ini. Sebelum tidur juga perlu bawa lagi ke tandas.

4. Pada hari keempat, anak mula pandai beritahu untuk semua sesi kencing tanpa terkucil, dan juga sudah mula selesa dan seronok kencing di tandas.Time ni percayalah ibu ibu atau abah abah rasa nak terbang sebab rasa accomplished yang luar biasa. Cuba bawak anak keluar dan test. Kami cuba pakaikan pampers ketika keluar semalam to test, amazingly, anak tak kencing dalam pampers seperti selalu dan meminta untuk kencing di tandas seperti biasa.

5. Untuk berak, ianya mengambil masa, jangan putus asa jika ianya tidak berhasil, teruskan sahaja off pampers dan keep encourage anak untuk menggunakan tandas.

berhenti pakai pampers

6. Done! Tak perlu pampers lagi!

7. Jom Cuba!

P/S: drama nak ke tandas banyak kali tu biasa. Kejap kejap nak kencing nak berak dalam 3 hari pertama. Kena banyak sabar , dia tengah nak tune.

P/S: Disclaimer : Tak semua boleh potty train at 2 years old. Baca dan research dulu ya. Make sure sensory all develop well and boleh start. Jangan paksa and push anak ya.

Apa reaksi anda?