Siapa yg lahir pada tahun 50’60’70 dan 80an..? Wajib baca…

Mereka yang lahir di tahun 50-60-70-80 an, adalah generasi yang layak disebut generasi paling
beruntung. Kerana kitalah generasi yang mengalami loncatan teknologi yang 
begitu revolusi di abad
ini, dengan keadaan usia prima.

Akulah generasi terakhir yang pernah menikmati riuhnya suara mesin taip. Sekaligus saat ini jari kita masih lincah menaip di atas keyboard pula.

Akulah generasi terakhir yang merakam lagu dari radio dengan tape recorder. Sekaligus kita juga menikmati mudahnya memuat-turun lagu dari gadget.

Akulah generasi semasa kanak2 bertubuh lebih sihat dari anak masa kini kerana mandi sungai, panjat pokok, melastik, guli, getah gerip, adalah permainan yang tiap hari akrab dengan kita. Sekaligus saat ini mata dan jari kita tetap lincah memainkan pelbagai game di gadget .

 

Akulah generasi terakhir di masa remaja yang pernah mempunyai geng yang tanpa janji, tanpa telefon sms tapi selalu boleh berkumpul bersama menikmati malam minggu sepuasnya…
kerana aku adalah generasi yang berjanji cukup dengan hati. Kalau dulu kita harus bertemu untuk bergelak tawa bersama. Kini aku pun tetap bole Ketawa di grup Facebook / WhatsApp .

Akulah generasi terakhir yang pernah menikmati lancarnya jalan raya tanpa jammed di mana-mana. Juga naik motor menikmati segarnya tiupan angin di jalan tanpa helmet di kepala.

Akulah generasi terakhir yg pernah menikmati tanpa perlu berpikir ada penculik yg
membayangi kita.

Akulah generasi terakhir yang pernah merasakan nikmatnya menonton tv hitam putih dengan
senang untuk pindah saluran sana sini.

Akulah generasi terakhir yang pernah begitu mengharapkan datangnya posmen Menghantar surat, dari
sahabat atau kekasih hati.

Generasi yg bawa RM0.10 – RM0.50 ke sekolah tapi blh makan sampai kenyang kat kantin …

Itulah aku…

Anda generasi itu?
aku tak sangka ada juga komuniti blogger pengumpul barang-barang lama wujud di malaysia ini.. semalam perasaan aku agak ‘slow-motion’ sikit ketika mengadap laptop cabuk aku melayari internet.. hehehe.. banyak perkara lama yang aku dah lupa, tapi blog mereka ini berjaya mengingatkan aku kembali peristiwa-peristiwa lama yang telah dilupakan.. untuk tidak melengahkan masa, aku nak kongsi serba sedikit gambar yang membuatkan aku tertarik untuk kongsi dengan anda semua..

sumber : koleksi fitri barang old skool
sumber : apa yang best sangat?

 
ini biasa.. sekarang pun ada lagi

 
lepas habis makan, boleh guna kotak tu buat trumpet

 
makan semua sekaligus.. baru syok!! hahaha

 
snake board game

 
hat ni kalau bawak pi sekolah, pecah pala aaaaa.. hahaha

 
dulu-dulu, kalau siapa pakai kasut ni, dia la yang paling hensem
sebab bakal jadi jaguh badminton cam rashid sidek (bata badminton master)

 
hang mau lawan cc ka, top speed ka, harga keta? habaq mai!

 
kad dulu-dulu… happy family pun yang 1st version punya..
lukisan dia agak horror.. hahahaha.. dulu aku takut tengok muka
bapak tukang masak..

 
snap 1st edition.. bila pikiaq balik, benda ni pun aku boleh main?? hahaha

 
coke botol gemok.. zaman sekarang mana ada dah..

 
botol ayaq karbonat dulu-dulu ada tapak hitam.. boleh buat
macam-macam (kraftangan)

 
alat untuk tengok slide show.. selalunya orang tengok
gambar kaabah / jemaah haji dan lain-lain.. hehehe

 
contoh disk koleksi slide show

 
koleksi tiket bas dulu-dulu

 
bola takraw gajah hijau (rotan).. zaman sekarang ni susah nak carik
bola takraw rotan.. semua plastik ja..

 
ridsect.. boleh juga dijadikan pistol air ataupun pistol kacang hijau..

 
dulu shelltox.. sekarang shieldtox

 
cuba carik kat kedai, ada lagi tak ajinomoto dalam tin camnih..hahahah

 
bekas ubat nyamuk (lingkaran) sekarang ni orang tak pakai dah ubat nyamuk
lingkaran.. semua pakai elektrik ja..

 
kalau takdak benda ni time exam, memang takleh jawab exam beb..

 
geng miskin pakai water colour panda.. geng kaya pakai ‘buncho’

 
minuman karbonat sudir.. masa ni semua pakat gila
nak kumpul warna tin yang berlainan..

 
yang ni paling rare.. kah kah kah.. ntah-ntah AC mizal pun dah lupa
ada minuman karbonat 4u2c RAP.. kah kah kah.. zaman ni,
kalau boleh makan megi cup + minum RAP kira habih snoop dog la..

Jom Kita Imbas Permainan Paling Best Zaman 90an

Salam. Hari ini tetiba AA tergerak hati pula nak ajak korang semua imbas balik nostalgia, apa benda/game yang paling femes pada tahun 90an !!
Saje nak bagi korang menangis dan teringat balik zaman muda-muda dulu . Bhahaha

Okay, here we gooooooooooo…!!

Permainan Bingo….. Siapa paling cepat isi tempat kosong, dia menang!

 Lumba-lumba kapal……… Pilih longkang yang air laju beb!

 Tag nama guna benang (hanya boleh 2 warna)dan gantung kat beg…. Bapak riak time ni. Haha

Tarik bola …………


 Enjit- enjit semut woii……

 Main laser……….

 Main bola kertas…… Daya tumpuan amat di perlukan main benda alah ni. kehkeh

Main tutup botol……….

 Brick Game… Menemaniku di kala bosan-bosan !


Main Dadu Ular…. Gigih laa nak sampai paling atas !


 Game apa eh? Kena sampai ke garisan penamat dan tak boleh gostan. Haha

Of course semua orang pernah main……..

Den suka main benda alah ni…… Tiup kat rambut budak.. Kehkeh

Apa eh nama dia? Err.. Yang pasti benda alah ni kita kena tiup ,buat belon dan tak boleh biar angin keluar

Main Tape Kaset.. Tarik panjang2 dan ikat kaki member. Kejam gila den dulu !
 

 Main Sticker………. Zaman kegemilangan Dragon Ball woii

Drawing……….. Punyalah jakun AA dulu main minatang ni. Haha

Main kad……….

 Main gegelung ………  Berebut dengan adik beradik nak main benda ni dulu…


 Main guli……………….


 Main tenung- tenung mata… Siapa kelip mata dia kalah. Hehe

Punch Bag Doraemon…. Ingat? Alaa bwh tapak dia macam ada pasir dan sentiasa tegak je minatang ni

 Main Jet Pejuang……. Budak laki gemar main benda alah ni. Haha


 Tora datang lagi …!  Haha

Main Salji-salji… Gesek benda  alah ni kat pokok/batu. Best habaq hang !

Kalau beli cekedis, sure akan dapat… Kapal Sambung-sambung

 Main getah….. Legend !!

 Main Nama-Nama Negara……….. Salah seorang diberi giliran untuk pilih abjad.

 Main Buka-Katup?? Entah lupo….. Lawak siut main benda alah nii

 Main bakar-bakar mancis…


 
Main Gigi Drakula………. Malam-malam utk takutkan orang. haha

 Main Lego…….

Main Tin Milo………… AA pernah tergolek main benda alah ni. Kehkeh

Main tukar-tukar KAD NAMA… Dulu, memang popular benda alah ni. Ada gambar Shah Rukh Khan la, Hello Kitty la…..

 Kumpul Robot Askar…………..

Main Bebola Keluli dalam pembaris…… Best !


 Main Piring Terbang…………..

Main Pistol Air……..

Main Tembak Dinding………………

Main Pemadam……….. Macam2 negara ada. Pilih jangan tak pilih ! Haha

Main Pedajal “tulis” dan lekatkan kat belakang baju member…Haha

Main Gegelung/Spring………………….

 Main Tenteng……………………….

Main Titik……… Buku Math amatlah diperlukan time ni dulu. Kehkeh

Main Topeng…. Lekatkan kertas dekat belon dan pecahkan… Haha

Main Angkat Angkat……………… Siapa paling ringan, dia jadi mangsa di angkat oleh 4 orang. Den dulu badan kecik, best woo kena angkat, Haha

 Main lastik………………

Dan, permainan 90an yang paling legend ialah………………………

Baling Selipar…………

 Baling Tin…………………

Main Konda-Kondi/ Catuk Ayam…………………….

Amacam ?? haaa,mesti korang tengah senyum-senyum kambing sekarang ni kann. Al maklumlah…Teringat balik zaman-zaman innocent dulu. Haha.
Actually banyak lagi nak senaraikan ni. Tapi kang sampai besok plak tak abis .So, amik je yang ini dulu ya.
Game mana paling best? Rasanya semua kut. Okay lah. Wa chow dulu. Kbai.

sumber : koleksi fitri barang old skool
sumber : apa yang best sangat?